Ce trebuie sa verifici la camionul tau, inainte de un drum lung

Ce trebuie sa verifici la camionul tau, inainte de un drum lung
20 Sep. 2016

Fie ca esti incepator sau nu, verificarea masinii presupune o analiza constanta a acesteia. Camionul, fiind o masina de tiraj mare, trebuie tratata ca atare.

Drumurile lungi pot fi anevoioase, indiferent de sezon. Odata cu venirea sezonului rece, camionul trebuie verificat si echipat cu lanturi, caucicuri adecvate anotipmului, antigel, roata de rezerva si altele, in functiei de tipul masinii.

In afara actelor camionului, a talonului de inmatriculare, a datelor de pe  RCA si ITP, soferul va trebuie sa verifice fizic urmatoarele elemente:

1.      Rotile si presiunea din anvelope

Daca nu ai un manometru la dispozitie, iti poti verifica presiunea intr-un Peco sau vulcanizare. Presiunea este notata pe fiecare camion, fie pe stalpul central, usa soferului sau capacul de la rezervor. Rotile moi pot fi o adevarata problema la tirurile cu incarcatura mare, de aceea trebuie luat in calcul si greutatea incarcaturii pe care o transporta soferul.

Daca ai o remorca sau rulota, ar trebui sa maresti presiunea cu 0.5 - 0.8 bari fata de cea initiala recomandata, tinand cont, de asemena, de sarcina totala admisa.

O pana de camion in alta tara, nu e ceea ce ti-ai dori, tocmai de aceea trebuie umflata si roata de rezerva.

Daca inca nu ti-ai luat jantele necesare pentru roti, le poti gasi la noi, la rubrica de vanzari piese.

2.      Circuitele de frana

Foarte important la drum lung sunt franele. Daca ai schimbat de curand placutele de frana si sabotii, ar mai trebui verificat circuitul de frana la capul tractor si la remorca.

Nu omite sa verifici remorca inainte de a pleca, mai ales daca ai greutate mare.

Remorca trebuie verificata la fel la presiunea anvelopelor pentru a preveni o pana.

3.      Nivelul lichidelor

In sezonul rece ai nevoie de antigel pentru a nu-ti ingheta bateria. Verificarea acestuia si completarea lui nu ar trebui sa lipseasca din grija unui sofer de camion.

De asemenea, trebuie verificat ca nivelul uleiul sa fie intre cele doua puncte minim si maxim de pe joja de ulei.

Detergentul de parbriz  trebuie completat, iar daca este iarna, camionul trebuie dotat cu un lichid special de spalare a geamurilor care sa nu inghete.

4.      Starea bateriei

Degeaba ai lichid si presiune, daca nu ai baterie. Acumulatorul camionului trebuie verificat cu un multimetru digital foarte usor.

Pentru ca bateria este una din piesele care ne lasa, fara niciun semn,  ea trebuie inspectata inainte de a pleca la un drum lung.

Verifica tensiunea bateriei cand camionul e oprit si apoi cand motorul este pornit, pentru a vedea daca alternatorul incarca.

5.      Starea luminilor

Ca toate autovehiculele care circula pe autostrazi, camioanele trebuie sa mearga mereu cu faza scurta aprinsa. Verifica situatia becurilor si a farurilor pe rand prin aprinderea fazelor scurta si lunga.

De asemenea este important ca stopul sa lumineze cand franezi, mai ales cele de pe remorca.

Acum ca toate sunt in regula, esti gata de drum. Nu uita sa te odihnesti cand simti nevoia in parcarile si spatiile special amenajate pentru camioane.

Intotdeauna paza buna, trece primejdia rea.

 

 

 

 

 

Fie ca esti incepator sau nu, verificarea masinii presupune o analiza constanta a acesteia. Camionul, fiind o masina de tiraj mare, trebuie tratata ca atare.

Contact
+40230.706.190 / +40230.706.181
contact@dezstore.ro