In viata de zi cu zi, camioanele sunt supuse la multi factori care le scurteaza durata de viata a pieselor si a autovehicolului in sine.
De la elementele din mediul inconjurator, ca apa, rugina, noroiul, praful, pana la greselile si neatentia soferului, camionul poate avea de suferit.
Daca vrei sa faci economie la piesele de schimb si la intretinerea aferenta, atunci trebui sa fii atent la semnalele de alarma pe care piesele auto le dau de fiecare data cand sunt uzate sau sunt gata sa nu mai dea randament.
Iata ce trebuie sa faci ca tirul pe care-l detii sau il conduci sa reziste mai mult timp:
1. Spala motorul cu un jet puternic de apa
Motorul se umple mereu de praf si de mizerii din trafic, iar curatarea acestuia iti asigura un trai mai lung piesei centrale.
Cand ai probleme cu motorul pentru ca nu porneste sau se ineaca la prima cheie, atunci e cazul sa il verifici si sa-l cureti la un service sau spalatorie auto.
Motoarele moderne au senzori amplasati in locuri dificil de atins, iar curatarea lor cu o carpa si cu o presiune mica, te poate scoate din anumite avarii.
Daca esti in cautare de un motor pentru tipul tau de camion, te invitam sa alegi de aici din gama noastra de motoare.
2. Schimba din timp consumabilele: uleiul si filtrele
Daca vrei sa elimini posibilitatea ca unele piese sa rugineasca si sa se crape efectiv, atunci nu trebui sa omiti verificarea uleiului si a filtrelor.
Uleiul de motor, lichidul de servodirectie, uleiul din transmise, lichidul de frana, bujiile, filtrul de aer si carburant trebuiesc mereu completate sau schimbate pentru a reduce uzura pieselor.
Un motor va rezista semnificativ mai mult, daca schimburile de ulei se fac mai des.
De asemenea, un filtru curat te ajuta sa respiri un aer mai sanatos, iar camionul tau nu va mai fi imbacsit si sistemul de racire va functiona cum trebuie.
3. Evita utilizarea gresita a franei de serviciu si a franei bruste de motor
In functie de traseul pe care-l parcurgi in camion, drumul cere o folosire mai accentuata a franei. De exemplu, in panta, trebuie sa apesi mereu pedala de frana. Abuzul franelor in panta, accentueaza uzura acestora, riscand sa nu te mai poti opri decat dupa cativa kilometri. Este indicat sa franezi putin si apoi sa eliberezi pedala de frana pentru a lasa discurile si placutele sa se raceasca.
In cazul in care ai nevoie de piese de schimb pentru sistemul de franare, le poti achizitiona online pentru orice tip de camion.
4. Evita trecere din masarier intr-o viteza de mers inainte fara oprire
Cand iesi din parcare sau vrei sa parchezi, incearca sa faci fiecare pas pe rand. Trecerea brusca de la marsarier intr-o viteza de mers inainte, fara oprirea completa a camionului, duce la uzura accentuata a transmisiei.
La cele cu transmisie manuala, socul este suportat de ambreiaj si placa de presiune, pe cand la cele automate, socul se reflecta la nivelul angrenajelor si ambreiajelor proprii.
Ai grija de camionul tau si el te va purta in siguranta mai mult timp.